Apa Yang Dimaksud Dengan Kongsi Dagang

Fatih.co.id

Apa Yang Dimaksud Dengan Kongsi Dagang
Apa Yang Dimaksud Dengan Kongsi Dagang

apa yang di maksud kongsi dagang

Daftar Isi

1. apa yang di maksud kongsi dagang

Kongsi dagang adalah gabungan dari bbrp usaha dagang, contoh VOCGabungan dari beberapa pedangan yg bersaing jual beli contoh nya seperti VOC

2. apa yang dimaksud perdagangan kongsi ?

Kongsi dagang ( dari bahasa cina ) adalah gabungan dari beberapa usaha dagang Contohnya VOC

3. apa yang dimaksud kongsi dagang ?

Kongsi dagang ( dari bahasa cina )
adalah gabungan dari beberapa usaha dagang
kongsi Dagang adalah gabung
an dari beberapa usaha dagang. contoh nya : VOC

4. apa yang di maksud peranan kongsi dagang belanda di indonesia .

untuk monopoli perdagangan, menghindari persaingan kurang sehat antara pedagang belanda, untuk tidak kalah bersaing dengan kongsi dagang negara lainnya

5. Kedatangan bangsa-bangsa Barat di Indonesia pada mulanya melalui kongsi-kongsi perdagangan. Tujuan sebenarnya dari pembentukan kongsi-kongsi perdagangan Barat di Indonesia adalah untuk

Jawaban:

mencari rempah rempah

Penjelasan:

kerana ingin menguasai indosia dan perdangangan

6. jelaskan yang dimaksud kongsi dagang

Kongsi Dagang atau Perusahaan Hindia Timur Belanda (Vereenigde Oostindische Compagnie atau VOC) yang didirikan pada tanggal 20 Maret 1602 adalah persekutuan dagang asal Belanda yang memiliki monopoli untuk aktivitas perdagangan di Asia

Selamat belajar Kongsi dagang adalah sebuah persekutuan dagang yg didirikan oleh belanda pada tanggal 20 maret 1602 dan di beri nama persekutuan dagang Hindia Timur atau VOC (vereenigde Oost-indische Compagnie)

semoga membantu
Jawaban terbaik dibutuh kan ^_^

7. voc adalah kongsi dagang Belanda. EIC adalah kongsi dagang inggris. lalu apa kongsi dagang spanyol ?

perusahan hidia timur belanda (vereenigde oostindische compagnie)adalah kongsi dagang spanyol

8. mengapa pada tahun 1602 kongsi-kongsi dagang belanda bersatu menjadi sebuah kongsi dagang besar yang diberi nama voc?

Tujuannya untuk   a.    Untuk menghindari persaingan tidak sehat antara sesama pedagang Belanda sehingga keuntungan maksimal dapat diperoleh.  b.    Untuk memperkuat posisi Belanda dalam menghadapi persaingan dengan bangsa-bangsa Eropa lainnya maupun dengan bangsa-bangsa Asia.  c.    Untuk membantu dana pemerintah Belanda yang sedang berjuang menghadapi Spanyol yang masih menduduki Belanda.  Semoga membantu

9. apa sih maksudnya VOC sebagai kongsi dagang bagikan NEGARA dalam NEGARA

karena VOC mempunyai hak dan kewenangan layaknya sebuah negaraVOC adalah sebuah persekutuan dagang yang dibentuk oleh pengusaha Belanda yang tergabung dalam Heeren XVII pada 20 Maret 1602.

Maaf kalau salah.)

10. Dalam upaya menguasai perdagangan rempah – rempah di Indonesia , banyak pedagang Eropa yang membentuk kongsi dagang . Apa yang dimaksud dengan kongsi dagang dan bagaimana dengan terbentuknya VOC ​

Jawaban:

Kongsi Dagang atau Perusahaan Hindia Timur Belanda, secara resmi bernama Persatuan Perusahaan Hindia Timur (bahasa Belanda): Vereenigde Oostindische Compagnie; VOC, bahasa Inggris: Dutch East India Company) didirikan pada 20 Maret 1602. VOC adalah persekutuan dagang asal Belanda yang memiliki monopoli untuk aktivitas perdagangan di Asia. Disebut Hindia Timur karena ada pula Geoctroyeerde Westindische Compagnieyang merupakan persekutuan dagang untuk kawasan Hindia Barat. Perusahaan ini dianggap sebagai perusahaan multinasional pertama di dunia sekaligus merupakan perusahaan pertama yang mengeluarkan sistem pembagian saham

Penjelasan:

maaf kalau salah

11. Dalam upaya menguasai perdagangan rempah-rempah di indonesia,banyak perdagangan Eropa yg membentuk kongsi dagang. Apa yang dimaksud dengan kongsi dagang dan bagaimana dengan terbentuknya VOC ?​

Jawaban:

Pada 1598, parlemen Belanda (Staten Generaal) mengusulkan perusahaan yang saling bersaing itu digabung menjadi sebuah kongsi dagang. Maka pada Maret 1602, terbentuklah Perserikatan Maskapai Hindia Timur, Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Enam wilayah di Belanda punya perwakilan/majelis di VOC.

Penjelasan:

menurut Wikipedia

semoga membantu

12. Apa yang di maksud dengan kekuasaan kongsi dagang VOC

Jawaban:

Kongsi Dagang atau Perusahaan Hindia Timur Belanda (Vereenigde Oostindische Compagnie atau disingkat VOC) yang didirikan pada tanggal 20 Maret 1602.[1] VOC adalah persekutuan dagang asal Belanda yang memiliki monopoli untuk aktivitas perdagangan di Asia.

13. persekutuan kongsi dagang dagang belanda di nusantara sebagai hasil fusi antar kongsi ,kongsi dagang ini di sebut?​

Jawaban:

VoC

Penjelasan:

14. kongsi-kongsi dagang memperoleh keuntungan dari​

Jawaban:

Sumber yang mendatangkan keuntungan bagi kongsi-kongsi datang adalah perjanjian dagang yang mereka buat. Pada umumnya, perjanjian dagang yang mereka buat hanya menguntungkan diri mereka sendiri dan anggota kongsi mereka. Dengan kata lain, ketika melibatkan rakyat, justru perjanjian tersebut merugikan, seperti halnya yang dilakukan oleh VOC.

Penjelasan:

Kongsi dagang merupakan salah satu bentuk persekutuan dagang. Sebenarnya kehadiran kongsi dagang dapat berdampak positif, misalnya dalam meningkatkan kualitas produk yang dijual. Akan tetapi, jika kita belajar dari VOC, keberadaan kongsi dagang dapat berpotensi berujung pada oligopoli dan merugikan masyarakat.

Pelajari lebih lanjut tentang materi kongsi dagang pada https://brainly.co.id/tugas/6072542

#BelajarBersamaBrainly

15. Kedatangan bangsa-bangsa Barat di Indonesia pada mulanya melalui kongsi-kongsi perdagangan. Tujuan sebenarnya dari pembentukan kongsi-kongsi perdagangan Barat di Indonesia adalah untuk

Jawaban:

untuk sama sama mengkelola

Penjelasan:

krn indonesia pada saat itu blm bisa berdiri sendiri

16. apa perbedaan kongsi dagang milik inggris dengan kongsi dagang milik belanda

kalau gk salah kongsi dagang inggris itu namanya EIC, kongsi dagang belanda namanya VOC 🙂

17. jelaskan perbedaan kongsi dagang belanda dengan kongsi dagang inggris

tjuannya yaitu menguasi pusat rempah2
to kl dr segi kebijaknnya lebih kejam belanda drpda inggris

18. kongsi VOC , merupakan kongsi dagang yang di bentuk oleh pemerintah…​

Jawaban:

Belanda

Penjelasan:

maaf ya klo salahh

Jawaban:

Belanda

Penjelasan:

Kongsi Dagang atau Perusahaan Hindia Timur Belanda, secara resmi bernama Persatuan Perusahaan Hindia Timur didirikan pada 20 Maret 1602. VOC adalah persekutuan dagang asal Belanda yang memiliki monopoli untuk aktivitas perdagangan di Asia.

19. kongsi dagang belanda yang merupakan kongsi dagang didunia pada zamannya adalah

VOC (Vereegniide Oost Indische)
:))
VOC {Verenigde Oost Indische Compagnie}
#♛Hopefully Helps ♚♚

20. apa yang dimaksud dengan kongsi dagang​

Jawaban:

bermitra

Penjelasan:

kongsi sama dengan bersama atau bermitra

Kongsi dagang ialah persekutuan dagang yang dibentuk dengan tujuan untuk menguasai perdagangan di wilayah tertentu seperti kongsi dagang belanda, kongsi dagang inggris, kongsi dagang portugis

Video Terkait

Bagikan: